H.E.Mooibroek te Zuidhorn

Las Vegas

Na de drukte van Las Vegas  naar Death Valley. We hebben de route genomen via Ashford Junction. Het laagste punt op aarde ligt bij Badwater en is erg warm. Het lig 855 meter beneden de zeespiegel en bij ons bezoek was het bij Badwater 47 C. Bezoekers waren slechts enkele minuten buiten en zaten vlot weer in de gekoelde auto of camper. Death Valley is niet alleen een enorme zoutvlakte maar kent ook een prachtig zandduinenlandschap die voortdurend in beweging is.

Van het diepste punt on earth zijn we via Visalia richting Sequoia National Park gegaan. Via een slingerende bergweg kwamen uiteindelijk in het park aan. Eigenlijk was onze camper een beetje te groot voor deze route maar na overleg met een ranger bleek het met enige voorzichtigheid wel mogelijk te zijn en kwamen we dus probleemloos boven bij het bezoekerscentrum. Weer met een (gratis) shuttle een rit gemaakt en lopend terug naar het bezoekerscentrum. Onderweg de dikste boom te wereld gezien. De General Sherman Tree. Opvallend was dat veel bomen door vuur waren aangetast, maar dat is kennelijk onderdeel van het ecologisch proces.

Tegen de avond zijn we via de noord/westelijke route weer verder gegaan richt San Fransisco. Deze route is heel eenvoudig te rijden. Tegen de avond een camping gevonden met een bijzonder ontvangst. Het was een zeer eenvoudige camping met weinig trekkende bezoekers. Wij kregen daarom een speciale plek met een prachtige veranda, inclusief feestverlichting. De volgende dag San Fransisco bezocht. De reis er heen was prachtig met een zeer wisselend landschap. Een camping gevonden tegenover het stadion Monster Park en met een shutlle van de camping ons af laten zetten in China Town. Uiteraard Pier 39 bezocht. Helaas was het mistig en waren alleen de topjes van de peilers van de Golden Gate Bridge zichtbaar. Het was overigens erg koud en een warme jas was zonder meer noodzakelijk. 

Van San Fransisco hebben we de kustweg genomen richting Los Angeles. Dit is een fatastische route met fraaie uitzichten, maar soms ook dichte mist. De Big Sur was indrukwekkend met de enorme hoge bomen. Op een camping stonden we tussen deze reuzen en dat was heel bijzonder.

Langs de kust meerdere kolonies met zeeolifanten gezien. Deze kolonies zijn soms zeer dichtbij te bekijken en je kunt op enkele meters afstand van deze kolossale en stinkende dieren komen.

Langs de kust is veel te zien, zoals zeeotters, pelikanen, dolfijnen en de bijna overmijdelijke squirrels. Het fotograferen van zeeotters en dolfijnen is heel moeilijk. Vastleggen op video is wel gemakkelijk te doen. Voor de rit van San Francisco naar LA hebben we ruim te tijd genomen en af en toe een strand bezocht en daarbij genoten van het kijken naar de surfers en de prachtige meters hoge golven. Langs de coast was het water te koud om in te zwemmen zonder wetsuit.

De stranden bij LA zoals Malibu hebben een hoog Baywatch gehalte en het is geweldig om daar van het leven om je heen te genieten, zoals op de boulevard, de eindloze stranden, de pieren en niet te vergeten de Queen Mary die als hotel een tweede leven is begonnen. Veel sporters, fietsers, skeelers en body-builders.

Uiteraard hebben we Hollywood, Beverly Hills en LA-downtown bezocht. Eigenlijk vond ik dat een beetje tegen vallen, maar dat komt misschien ook wel omdat ik niets met films of datgene wat daarmee te maken heeft, heb. De laatste dag hebben we doorgebracht in LA downtown. Opvallend was het groot aantal zwervers en bedelaars en een volstrekt gemis aan gezelligheid op straat. De juweliers wijk was leuk om te zien en vooral de omvang van deze wijk was indrukwekkend. Via LAX zijn we naar Philadelphia gevlogen en daar overgestapt voor de vlucht naar Amsterdam.

Totaal hebben we 4800 kilometer gereden in een periode van 24 dagen. Dit lijkt heel veel, maar gelet op de grote afstanden valt dit echt mee en hebben we diverse rustmomenten ingebouwd.

De campings zijn iets duurder dan we in Europa gewend zijn, maar de benzine was echt goedkoop, omgerekend 66 eurocent per liter, maar met een gebruik van 3 km per liter, verstook je toch een flinke hoeveelheid.

De camper van Cruisa America voldeed prima, alles was ok. Voor de techneuten onder ons:

De motor van de camper was een Ford V10 benzine met 350 pk uiteraard met automaat en cruise control, dubbele airco etc.

In deze beschrijving heb ik getracht het compact op te schrijven. Voor ieder onderwerp kun je zeker meerdere pagina's volschrijven en voor wat betreft de foto's heb ik een Kodak Z710 gebruikt met redelijk wat mogelijkheden en een 10 voudige zoom. Totaal 350 stuks en 6 uur video. Inmiddels gecomprimeerd tot een filmpje van 45 minuten.

Terug